milos vučevic

Zoran Tadić imenovan za počasnog konzula Austrije u Vojvodini

U Novom Sadu je 23. marta počeo sa radom konzulat Austrije, čija se nadležnost odnosi na oblast Autonomne Pokrajine Vojvodine, dok je cilj Konzulata doprinos razvoju bilateralne saradnje Srbije i Austrije. Novi Konzulat će imati veoma bitnu ulogu u razvoju privrede i međusobnih odnosa ljudi iz ove dve države.

Za počasnog konzula Austrije u Novom Sadu imenovan je Zoran Tadić, direktor je poznate novosadske kompanije Neofyton, koja je zastupnik vodećih svetskih kompanija u oblasti industrije plastike, a najznačajniji partner Neofyton-a je austrijska kompanija Engel. Kompanija Neofyton i g. Tadić vec duži niz godina uspešno saradjuju sa Privrednom komorom Austrije u Srbiji i Nigeriji, a g.Tadić je i član odbora za saradnju nauke i privrede, pri Privrednoj komori Srbije.

Počasni konzul Zoran Tadić  se zahvalio na ukazanom poverenju I na otvaranju Konzulata istakao da su Srbija i Austrija izuzetno povezane kroz istoriju, te i da je odnose bitno održavati i poboljšavati iz godine u godinu. “Počastvovan sam time da sam odabran za počasnog konzula. Srbija i Austrija imaju mnogo toga zajedničkog, slične su veličine, a i kroz istoriju su se putevi ove dve države vrlo često preplitali”, navodi g.Tadić. Osim pomoći žiteljima Austrije koji su na radu ili proputovanju u severnom delu Srbije, uloga Konzulata biće i oživljavanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza Vojvodine i Austrije. Austrijska ambasada je imala značajnu ulogu u dobijanju prestižne titule Evropske prestonice kulture koju će Novi Sad ponosno nositi 2021. godine, pa će Konzulat doprineti boljem umrežavanju u domenu kulture I obrazovanja. Počasni konzul takođe ističe da je Konzulat mesto gde će svi zainteresovani moći da dobiju prave informacije vezane za investicije u Vojvodini ili nove poslovne kontakte I saradnju.

počasni konzul Austrije, g. Zoran Tadić

Događaju su prisustvovali ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti, generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Peter Launski Tifental, sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović I gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Generalni sekretar Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Peter Launski-Tifental u svom obraćanju je istakao da je Austrija stabilan partner Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji. “Evropska Unija se ne zasniva samo na saradnji zemalja, već I u saradnji među regijama I još konkretnije među gradovima. Nas raduje partnerstvo koje već postoji između Vojvodine I Austrijskih regiona, ili veza koju Novi Sad ima sa više gradova u Austriji.  Važna stavka u toj saradnji je I to što će Novi Sad iduće godine poneti titulu Evropske prestonice kulture, gde grad Linc može svakako da pomogne”. Koliki je značaj ovog Konzulata pokazuje I to što je dolazak g. Launskog na otvaranje Konzulata njegov prvi izlazak iz Austrije nakon 13 meseci od počekta pandemije, te da poseta Srbiji nije slučajno odabrana.

Ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti je rekao je da konzulati odlično služe bližem povezivanju dva naroda, otvaranju novih mogućnosti i da doprinose boljem uzajamnom razumevanju.

“Čestitam počasnom konzulu Zoranu Tadiću i siguran sam da će na najbolji način reprezentovati državu i biti čvrsta, nesalomiva karika saradnje dve države” – naveo je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović ocenio je da je otvaranje još jednog konzulata Austrije u Srbiji „jasan signal“ da bilateralni odnosi Austrije i Srbije idu uzlaznom putanjom, a da je veoma važno što je novi počasni konzul g. Tadić osoba sa velikim iskustvom iz oblasti privrede koji će moći da svoje znanje, iskustvo, kao I poslovne kontakte stavi u funkciju daljeg razvoja odnosa dveju država.

Sedište Konzulata nalazi se u ulici Partizanska 27b u Novom Sadu.
Radno vreme je ponedeljak i petak 9-11h.

Kontakt:
+381 21 662 00 10
office@austrianconsulatenovisad.rs

Izvor RTV: https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/otvoren-konzulat-austrije-u-novom-sadu_1221852.html

Izvor Ministarstvo spoljnih poslova Srbije: https://www.mfa.gov.rs/mediji/galerija/foto/otvoren-konzulat-austrije-u-novom-sadu

Izvor Grad Novi Sad: http://www.novisad.rs/lat/poceo-sa-radom-pocasni-konzulat-austrije-u-novom-sadu

Izaberi jezik (Google translate) »