Izvor: Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine

Vojvodina je autonomna pokrajina na  severnom delu Republike Srbije. Glavni grad Vojvodine je Novi Sad. Na teritoriji Vojvodine je 45 opština i gradova, kao jedinica lokalne samouprave, raspoređenih u sedam okruga. Vojvodina se nalazi u Panonskoj niziji u regionu srednje  Evrope, na površini od 21.506 km2. Vojvodina ima povoljan geografski položaj i uz produktivnost radne snage, dugu tradiciju u mnogim oblastima poslovanja, kao i razvoj novih industrija, brojne finansijske i poreske olakšice, Vojvodina je privlačno poslovno okruženje. Pored toga, više od 1,5 ha plodne obradive zemlje predstavlja veliki potencijal za poljoprivredu, poljoprivredno poslovanje, turizam i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Kada je u pitanju turizam, Vojvodina zauzima sve važnije mesto na turističkim mapama. Novi Sad, administrativni i kulturni centar Vojvodine, je drugi grad po veličini u Srbiji i domaćin je dva važna događaja: EXIT festivalu, najvećem muzičkom festivalu u jugoistočnoj Evropi, i Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, najvećem i najvažnijem događaju takve vrste u regionu. Sa druge strane, turistička ponuda Vojvodine je mnogo bogatija od navedenog: reke, jezera, Fruška Gora sa svojim manastirima, Deliblatska peščara, salaši, itd. 

Dva velika putna pravca: Pan-evropski „Koridor 7“, Dunav i „Koridor 10“ prolaze kroz Vojvodinu. Dunav je plovan celom dužinom kroz Vojvodinu, čime se povećava značaj Vojvodine kao tranzitne regije. Kada se tome dodaju reke Sava, Tisa i kanal Dunav-Tisa-Dunav, Vojvodina poseduje više od 2.000 km plovnih rečnih puteva, koji čine oko 93% ukupnih unutrašnjih plovnih puteva Srbije.

Poput Dunava, koji je jedna od najvećih međunarodnih reka, Vojvodina je prepoznatljiva po nacionalnoj, kulturnoj i jezičkoj različitosti. U Vojvodini živi dvadeset šest nacionalnih zajednica i ima šest jezika u službenoj upotrebi. Stoga se Vojvodina sa pravom naziva ,,Evropa u malom”.

Izvor: Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine

Pokrajinska vlada

Pokrajinska vlada je izvršni organ Pokrajine. Rad Pokrajinske vlade usmerava Skupština AP Vojvodine. Pokrajinska vlada je odgovorna Skupštini AP Vojvodine za svoj rad.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o Pokrajinskoj vladi uređuje se sastav, mandat, nadležnosti i druga pitanja od značaja za rad Pokrajinske vlade. Način rada Pokrajinske vlade uređuje se poslovnikom o radu Pokrajinske vlade.

Pokrajinsku vladu čine predsednik, jedan ili više potpredsednika i članovi Pokrajinske vlade.

Prikaži više
Sekretarijati AP Vojvodine
Izaberi jezik (Google translate) »