Ištvan Pastor

Predsednik Pastor sa delegacijom Instituta regija Evrope (IRE)

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor razgovarao je danas sa delegacijom Instituta regija Evrope (IRE) iz Salcburga, koju je predvodio prof. dr Franc Šausberger, osnivač ove uticajne regionalne mreže i specijalni savetnik za Zapadni Balkan evropskog Komesara za proširenje.

Predsednik Pastor i prof. dr Šausberger zajednički su izrazili veliko zadovoljstvo zbog ponovnog susreta i mogućnosti da se dosadašnje partnerske i prijateljske veze AP Vojvodine i Instituta regija evrope obnove i ojačaju, nakon pandemije korona virusa. 

Foto: Skupština AP Vojvodine

„Dobro razumevanje, saradnja i otvorenost oduvek su krasili odnos AP Vojvodine sa Institutom regija Evrope i veoma me raduje što imamo priliku da nastavimo u tom smeru“, istakao je predsednik Pastor, koji se profesoru Šausbergeru zahvalio na njegovoj posvećenosti približavanju Republike Srbije, ali i čitavog regiona Zapadnog Balkana, Evropskoj uniji. Zajednički je ocenjeno da je Republika Srbija svojim decenijskim trudom i učinkom zaslužila da značajno više napreduje u procesu pridruživanja.

Pored razgovora o procesu EU integracija naše zemlje, na sastanku je razgovarano i o političkim i ekonomskim izazovima sa kojima se trenutno suočava region i čitava Evropa, migrantskoj krizi i značaju dijaloga u rešavanju svih problema.

Profesor Šausberger uputio je poziv predsedniku Pastoru za učešće na tradicionalnom samitu koji IRE organizuje u Salcburgu, a koji će ove godine, od 23. do 25. oktobra, biti organizovan po 18. put. Kako je istakao, glavna tema ovogodišnjeg samita biće „Vizija Evrope, očekivanja i realnost“, a jedan od značajnih foruma biće posvećen mogućnostima investiranja na Zapadnom Balkanu.

Pored predstavnika IRE, na sastanku je učestvovao i počasni konzul Republike Austrije u Republici Srbiji Zoran Tadić.

Institut regija Evrope (IRE), sa sedištem u austrijskom gradu Salcburgu, osnovan je 2004. godine sa ciljem da svojim aktivnostima i inicijativama podržava decentralizaciju i regionalizaciju. IRE daje podršku i poslovnim i naučnim institucijama za proučavanje regionalizma kao i za umrežavanje različitih regija, gradova, naučnih i ekonomskih institucija iz Evrope. Aktivnosti IRE se poklapaju sa idejom “Evropa regija” koja se temelji na načelu subsidijarnosti kao jednog od stubova EU. Trenutno IRE mreža ima više od 150 regija, gradova, opština, preduzeća i investitora iz  Evrope. 

Izvor: www.rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izaberi jezik (Google translate) »