poseta štajerske

Poseta delegacije Štajerske austrijskom konzulatu u Novom Sadu

U četvrtak, 9. juna 2022g. Konzulat Republike Austrije u Vojvodini posetila je austrijska delegacija pokrajinske vlade Štajerske na čelu sa g. Kristoferom Drekslerom, ministrom za kulturu, evropske integracije, sport i personal, i gđom Manuelom Kom, predsednicom skupštine Štajerske. Na sastanku sa konzulom, g. Zoranom Tadićem, razmenjene su informacije o tekućim aktivnostima Konzulata Austrije u Vojvodini i planovima za ovu godinu. Oko 20 gostiju iz Austrije imalo je priliku da se upozna sa radom Konzulata, a cilj posete je bio jačanje saradnje dveju pokrajina – Vojvodine i Štajerske.

Ovom prilikom konzul, g. Tadić, je uvažnim gostima predstavio projekat implementacije dualnog obrazovanja u srednjoj elektrotehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu za smer mehatroničar, a koji je realizovan u saradnji sa austrijskom privrednom komorom, Advantage Austria i PKS. Kao model primer korišćen je dualni obrazovni sistem iz Austrije, koji se smatra jednim od najboljih u Evropi.

G. Tadić je vrhunski poznavalac istorije Vojvodine pa je sa austrijskim predstavnicima razgovarao o bitnim istorijskim događajima koji potvrđuju uzajamnu i jaku vezu dveju država. Kao aktivan učesnik u programu Novi Sad Evropska prestonica kulture, Konzul je najavio kvalitetan i zanimljiv programski sadržaj koji posetioci mogu da očekuju u okviru projekta.

Podsećamo da je Konzulat otvoren prošle godine i da je jedan od osnovnih ciljeva Konzulata jačanje saradnje između dve države – Srbije i Austrije. Konzulat je na raspolaganju državljanima Austrije koji borave u Srbiji i kojima je potrebna neka vrsta pomoći, ali i austrijskim kompanijama koje žele da investiraju u Srbiju, započnu ili unaprede svoje poslovanje sa srpskim partnerima. Konzulat se nalazi u prostorijama kompanije Neofyton u Novom Sadu.

G. Dreksler je izrazio želju da sazna više o tehnologiji Engel mašina za preradu plastike pa je tokom posete održana i kratka prezentacija na mašinama u Neofyton tehnološkom centru. Posebno oduševljenje svih pristunih bilo je vezano za dostignuća u domenu energetske efikasnosti i cirkularne ekonomije u industriji plastike.

Sa velikim zadovoljstvom Konzul se zahvalio g. Dreksleru i gđi Kom i svim članovima delegacije na poseti i interesovanju za rad konzulata, a verujemo da će iz glavnog grada AP Vojvodine poneli lepe utiske i da će konzulat na najbolji način predstavljati austrijske standarde i vrednosti.

Konzul i vlasnik kompanije Neofyton, g. Zoran Tadić je diplomirani inženjer tehnologije koji više od 10 godina posluje sa jednom od najuspešnijih austrijskih kompanija – Engel. Kompanija Engel proizvodi mašine za brizganje plastike, sisteme za automatizaciju i digitalna rešenja. Neofyton je u saradnji sa Engelom i Piovanom 2018g. oformio prvu i jedinstvenu laboratoriju za polimere na Fakultetu Tehničkih Nauka, a u saradnji i sa Tehnološkim fakultetom. Laboratorija ima za cilj da unapredi visoko obrazovanje u Srbiji i omogući studentima da na najsavremenijoj opremi za tehnologiju prerade plastike usavršavaju svoja praktična znanja i sa velikim predznanjem započnu svoj poslovni put. Ulažući u obrazovanje u srednjim i visokim obrazovnim insitucijama, kompanija Neofyton i konzul g. Tadić ulažu u budućnost mladih ljudi u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izaberi jezik (Google translate) »