Izložba-Materija-kroz-vreme.-Pesak-drvo-kamen-i-metal-u-eri-digitalizacije-vizual

Počasni konzul Austrije, g. Zoran Tadić otvara izložbu evropskih umetnika na Kaleidoskopu kulture

U okviru četvrodnevnog otvaranja Kaleidoskopa kulture, u subotu, 4. septembra od 19h, biće otvorena izložba „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“ koju će predstaviti mladi umetnici iz Sankt Peltena, pod mentorstvom profesora Markusa Vintersbergera, kroz partnerstvo umetničke galerije iz St. Poltena – Landhausgalerie Ausstellungsbrucke. 

Na otvaranju izložbe, govoriće počasni konzul Austrije u Srbiji, Zoran TadićKatka Krejcova predstavnica kancelarije pokrajinske vlade Donje Austrije, kao i kustos izložbe Markus  Vintersberger.

Šest umetnika će se, kroz šest umetničkih instalacija, približiti prostoru Kreativnog distrikta na nekadašnjem Velikom Limanu, i to u Objektu 13 (Biro).  

Izložba „Materija kroz vreme. Pesak, drvo, kamen i metal u eri digitalizacije“ rezultat je saradnje između dva grada – Novog Sada, Evropske prestonice kulture za 2022. godinu, i St. Poltena koji se kandidovao za ovu titulu za 2024. godinu. Jedan od rezultata ove saradnje je razmena umetnika, pa će tako i srpski umetnici imati priliku da izlažu u ovom važnom privrednom i kulturnom središtu Donje Austrije. Mladi umetnici iz St. Poltena ovog puta razradili su temu industrijskog nasleđa i Velikog Limana pod mentorstvom profesora Markusa Vintersbergera, dok će tri novosadske umetnice – slikarka Sara Masnikosa sa projektom Outside, such a lonely placе, vizuelna umetnica Jelena Gajinović sa projektom Lost landscape, kao i vizuelna umetnica Andrea Kovačević sa projektom Collage Lab, imati priliku da izlažu u pomenutoj umetničkoj galeriji u St. Poltenu.

Izvor: http://www.nshronika.rs/kultura/pocasni-konzul-austrije-otvara-izlozbu-evropskih-umetnika-na-kaleidoskopu-kulture/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izaberi jezik (Google translate) »