arhiv vojvodine

Otvorena tematska izložba „Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku kroz odabrane dokumente Bačko-Bodroške, Tamiške i Toromtalske županije“

Dana 9. februara 2022. godine u galerijskom prostoru Arhiva Vojvodine svečano je otvorena tematska izložba „Migracije naroda na području Bačke i Banata u 18. i 19. veku kroz odabrane dokumente Bačko-bodroške, Tamiške i Torontalske županije”, koju je Arhiv Vojvodine realizovao u okviru programskog luka „Seobe” projekta „Novi Sad ‒ Evropska prestonica kulture”. Autori izložbe, arhivski savetnici mr Dejan Jakšić i Olgica Trbojević kao i viši arhivisti Zagorka Avakumović i Ljiljana Bubnjević, kroz odabrane arhivske dokumente arhivskih fondova Bačko-bodroške, Tamiške i Torontalske županije pokušali su da približe publici ne samo rad Arhiva i kulturno nasleđe koje on čuva, već i istoriju Bačke i Banata u kojima je vršeno naseljavanje raznih evropskih naroda i na kojim prostorima su se odvijale brojne migracije stanovništva različitog karaktera, što je imalo uticaja na ekonomski i kulturni razvoj ovog područja i na njegovu izgradnju kao multinacionalnog, multikulturalnog i multikonfesionalnog. Na izložbi su predstavljena arhivska dokumenta arhivskih fondova starije arhivske građe, koja se čuva u Arhivu Vojvodine, pisane na latinskom, nemačkom i mađarskom jeziku i klasifikovane kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, a koje publika nije u prilici često da vidi, što ovoj izložbi daje izvesnu specifičnost. Arhivska građa koju je publika imala prilike da vidi prikazuje naseljavanje Bačke i Banata koje je posebno u 18. veku planski sprovođeno. U te dve oblasti, pretežno naseljene srpskim i rumunskim stanovništvom, upotpunili su Nemci, Mađari, Italijani, Španci, koji su sa sobom doneli svoje običaje i znanja, kako bi ravnicu pripitomili i osavremenili.

U svojim obraćanjima direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, direktor Fondacije „Novi Sad ‒ Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković, počasni konzul Republike Austrije u Republici Srbiji Zoran Tadić i direktor Austrijskog kulturnog foruma dr Adrien Fajks, istakli su da je prilikom naseljavanja stanovništva na područje Bačke i Banata u 18. i 19. veku mešanje multinacionalnog dovelo do širenja zanata i trgovine, nestanka i nastanka naselja, razvoja gradova i kulture i na taj način stvaranja osobenosti ovih prostora po kojima se oni i danas prepoznaju.

Recenzent izložbe, viši arhivist u penziji Jovan Valrabenštajn, predočio je prisutnima koliko je zahtevan bio projektni zadatak naših kolega sa Odeljenja za sređivanje i obradu starije arhivske građe, opisujući teškoće sa kojima se oni susreću u okviru obavljanja svog posla.

Jedan od autora izložbe, mr Dejan Jakšić, upoznao je predstavnike medija sa koncepcijom i najvažnijim momentima izložbe.

Na otvaranju izložbe prisutna je bila i Ana Keler, tumač znakovnog jezika.

Program je vodila arhivista Sanja Demirović.

Izložbu možete pogledati do 9. marta 2022. godine.

Izvor: www.arhivvojvodine.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izaberi jezik (Google translate) »