Poseta Klagenfurt Konzulat Austrije 2

Klagenfurt i Novi Sad planiraju zajedničke projekte u oblasti nauke, obrazovanja i kulture

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa saradnicima primio je delegaciju austrijskog grada Klagenfurta koju predvodi zamenik gradonačelnika Alojz Dolinar. Sastanku su prisustvovali i ambasador Republike Austrije Nj. E. Kristijan Ebner, kao i počasni konzul Republike Austrije u Novom Sadu Zoran Tadić.

Gradonačelnik Đurić je gostima poželeo srdačnu dobrodošlicu i zahvalio im se na zvaničnoj poseti čiji je cilj aktiviranje saradnje između dva grada koja je uspostavljena početkom devedesetih godina.

Zamenik gradonačelnika Klagenfurta Alojz Dolinar se, u ime austrijske delegacije, zahvalio gradonačelniku Đuriću na prijemu. On je preneo pozdrave gradonačelnika Kristijana Šajdera, kao i njegovu zainteresovanost za uspostavljanje daljih kontakata, u cilju buduće saradnje.

Budući da su Novi Sad i Klagenfurt univerzitetski centri, razgovaralo se o mogućnostima za saradnju u oblasti obrazovanja, a predstavnici glavnog grada pokrajine Koruška iskazali su interesovanje i za saradnju sa novosadskim naučnicima i istraživačima, jer se u tom gradu osniva Institut za veštačku inteligenciju.

Prisutni su razgovarali i o potencijalnoj saradnji u oblastima ekologije, privrede i kulture, kao i o mogućnosti institucionalnog povezivanja Novog Sada i Klagenfurta.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti iz Austrije sastaju se zamenicom predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristinom Karaić i profesorom na Katedri sa veštačku inteligenciju Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Aleksandarom Kupusinac, a zatim i sa predsednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurevićem.

Delegacije je posetila kancelariju Počasnog Konzulata Austrije u Novom Sadu.

Tekst preuzet sa sajta: https://vojvodinauzivo.rs/ponovo-uspostavljanje-saradnje-izmedu-novog-sada-i-klagenfurta/

Fotografije preuzete sa sajta: https://nsuzivo.rs/istaknuto/gradonacelnik-duric-primio-delegaciju-austrijskog-grada-klagenfurta-razgovarali-smo-o-saradnji-u-oblasti-obrazovanja-nauke-ekologije-privrede-i-kulture-kao-i-o-mogucnosti-institucionalnog-poveziv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Izaberi jezik (Google translate) »